Lemmikkien kanssa harrastamisesta tulevat varmasti ensimmäisenä mieleen koirat agilityradoilla. Koira ei kuitenkaan suinkaan ole ainoa lemmikki, jonka kanssa voi nauttia eri harrastuksista – myös kissojen kanssa voi kokeilla monia erilaisia touhuja ja lajeja. Lue tästä artikkelista vinkit siihen, miten kissan kanssa voi aloittaa uuden harrastuksen.

Kissa-agility

Myös kissat soveltuvat hyvin agilityn harrastamiseen. Siinä missä kanien, koirien ja jopa laamojen kanssa harrastetaan agilitya, myös monet kissaharrastajat ovat löytäneet tämän lajin. Laji on Suomessa vielä suhteellisen pieni, mutta suosio kasvaa vuosi vuodelta. Agilitykisoja kissoille järjestetään usein kissanäyttelyiden yhteydessä.

Säännöt ovat esimerkiksi koira-agilityyn verrattuna väljemmät. Agilityrata sisältää erilaisia esteitä, jotka voi kuitenkin suorittaa haluamassaan järjestyksessä. Kissaa motivoidaan suorittamaan esteitä lelun tai herkun avulla.

Kissa on eläin, jolle agilityharrastus on varmasti mieleinen. Kissa nauttii yhdessä tekemisestä omistajansa kanssa, ja fyysinen aktiivisuus tekee kissalle hyvää. Agility antaa myös kissan aivoille virikkeitä, ja kilpailuissa käytetty houkutin pitää huolta siitä, että kissan aivotkin saavat tehdä töitä. Positiivisten kokemusten kautta kissan ja omistajan suhde paranee.

Näyttelyt eri kissaroduille

Kissanäyttelyt ovat varmasti yleisin tapa harrastaa kissan kanssa. Kissanäyttelyitä järjestetään paljon ympäri Suomen, ja näyttelyihin voivat osallistua niin rotukissan omistajat kissoineen kuin maatiaiskissat eli kotikissatkin (ei-rekisteröidyt kissat). Näyttelyissä tuomarit arvostelevat kissan ulkomuodon verraten sitä yleisiin rotumääritelmiin, sekä muihin näyttelyssä samaan kategoriaan osallistuviin kissoihin.

Suomen Kissaliiton mukaan kissoille tarkoitettujen näyttelyiden tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta kissaharrastusta kohtaan, valistaa omistajia kissojen kasvatuksesta ja hoidosta, ja antaa ihmisille mahdollisuus tutustua kissaan lemmikkilajina sekä tutustua eri kissarotuihin. Näyttelyt antavat myös kasvattajille oivan tilaisuuden tutustua toisiin samaa rotua kasvattaviin henkilöihin, ja muihin kissoihin, esimerkiksi pentuemielessä.

Temppujen opettaminen kissalle

Myös kissalle voi yrittää opettaa erilaisia temppuja. Kissaa voi kuitenkin olla huomattavasti vaikeampaa saada innostumaan temppujen opettelusta, hyvistä herkuista tai leluista huolimatta. Kissa ei kuitenkaan ole tyhmempi kuin esimerkiksi koira – kissa ei vain ole yhtä palveluhaluinen.

Kissan kanssa voi aloittaa helpommista tempuista, kuten ylösnoususta takajaloille, hyppäämisestä syliin, tassun antamisesta tai vaikka yksinkertaisesta luoksetulosta.

Valjaskävelyt ulkona kissan kanssa

Kissat ovat kesyyntymisestään huolimatta alunperin luonnosta kotoisin, ja usein kissat haikailevatkin ulkona olemisen perään. Kaupunkialueella kissaa ei kuitenkaan saa pitää vapaana, sillä se voi olla vaarallista paitsi eläimelle itselleen, myös esimerkikiksi liikenteelle. Kissan kanssa voi kuitenkin käydä ulkona harkitusti valjaita käyttäen.

Etenkin kaupunkialueilla kissoja näkee usein ulkona omistajan kanssa. Tällöin kissalla on kuitenkin käytössä kissavaljaat, jotka estävät kissan karkaamisen esimerkiksi säikähdyksestä johtuen.

Kotona harrastaminen

Koska kissa on erityisesti tiettyyn paikkaan ja omaan kotiinsa kiintyvä eläinlaji, olisi hyvä muistaa kissan tarpeet harrastuksia mietittäessä. Kaikki kissat eivät sovellu jatkuvaan reissaamiseen esimerkiksi näyttelyiden tai agilitykisojen perässä, vaan nauttivat elämästä omalla kotiseudullaan. Tällöin kissan kanssa voi harrastaa kotona esimerkiksi turkinhoitoa, erilaisilla leluilla leikkimistä, hyppyharjoituksia tai vaikka aiemmin mainittua temppukoulua herkkujen tai leikin avulla.

Vloggaaminen tai bloggaaminen kissan kanssa

Yksi hauska keino harrastaa kissan kanssa, mutta kissaa sen kummemmin rasittamatta, on vlogata eli videoblogata, tai blogata joko kissa-aiheista ylipäätään, tai kissan kanssa yhdessä elämisestä. Blogin tai vlogin kautta tavoittaa helposti samanhenkisiä ihmisiä, jotka haluavat kuulla lisää säännöllisiä kuulumisia kissan elämästä. Blogista tai vlogista voi parhaassa tapauksessa saada myös päivätyön – eli mukava harrastus voi kääntyä unelmien työpaikaksi!

Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että kissa on oiva lemmikki myös aktiivista harrastamista kaipaaville – rohkeasti siis harrastamaan kissan kanssa!