Kuten monet koirarodut, myös kissarodut kaipaavat ihmisen käden tuomaa hellyyttä ja huolenpitoa turkin osalta. Lyhytkarvaiset kissat tarvitsevat myös turkinhoitoa, mutta erityistä huomiota turkin osalta vaativat pitkäkarvaiset- ja puolipitkäkarvaiset kissat. Pitkäkarvaisesta (ja erittäin paljon hoitoa ja huomiota vaativasta turkista) on esimerkkinä persialainen kissa ja puolipitkäkarvaisesta hyvänä esimerkkinä ovat pyhä birma ja norjalainen metsäkissa.

Tarkoituksena takkujen ehkäiseminen

Koska useimmilla pitkäkarvaisilla ja puolipitkäkarvaisilla kissoilla on turkissaan pohjavilla, on turkinhoidon tärkeimpiä tavoitteita ehkäistä takkujen synty kauniiseen turkkiin. Kissan ajoittainen peseminen on yksi hyvä keino ehkäistä takkuuntumista varsinkin, jos kissan turkki on hyvin rasvoittuvaa sorttia. Takut ovat kissan kannalta inhottavia ja pahimmillaan ne voivat olla kivuliaita kissalle. Pahat takut saattavat myös ehkäistä kissan liikkuvuutta, jolloin kissa ei pysty esimerkiksi puhdistamaan turkkiaan itse kunnolla.

Kissan totuttaminen turkinhoitoon

Kuten koiraa kasvatetaan pentuajoista lähtien, myös kissaa on hyvä totuttaa erilaisiin asioihin. Turkinhoidon kannalta totuttaminen koskettamiseen ja paikallaan oloon on äärimmäisen tärkeää. Kosketa pentua esimerkiksi päästä, suun ympäriltä, jaloista eri kohtaa ja hellästi hännästä jotta kissa tottuu siihen, että sitä kosketetaan. Tämä helpottaa niin turkinhoitoa, kuin muita toimenpiteitä kuten eläinlääkärissä käyntiä ja kynsien leikkaamista jatkossa.

Takkujen hoito kotikonstein

Pienet takut ovat valitettavan yleisiä säännöllisestä harjaamisesta ja turkinhoidosta huolimatta. Kun kyseessä on helposti hoidettava ja avattava takku, voit kokeilla sen avaamista kotikonstein. Tällöin tarvitset ensisijaisesti kärsivällisyyttä ja takkukamman. Kokeile ensin takkujen avaamista hyvin varovaisesti sormin, äläkä yritä poistaa takkua suoraan kamman avulla. Tämä on paljon hellävaraisempi tekniikka kissan kannalta.

Pahimmassa tapauksessa takut voi leikata saksilla, mutta ole äärimmäisen varovainen! Kissan iho on hyvin ohut ja herkkä, joten takku tulisi leikata mahdollisimman kaukaa ihosta ja sakset eivät missään nimessä saa osua ihoon.

Oikea ravinto

Kuten ihmisellä, oikeanlainen ravinto kissalla varmistaa sen, että turkki pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Eläintarvikeliikkeistä ja eläinlääkäriasemilta saa paljon erilaisia räätälöityjä ruokia kissojen eri tarpeisiin, mutta turkin kannalta on olemassa muutamia erilaisia arvokkaita ainesosia. Tälläisiä aineita ovat esimerkiksi erilaiset rasvahapot, jotka edistävät turkin hyvinvointia ja kiiltoa.

Pitkäkarvaisen kissan turkin peseminen

Vaikka kissaa ei olisikaan tarkoitus käyttää näyttelyissä, on turkkia silti hyvä pestä edes muutamia kertoja vuosien mittaan. Pesua miettiessä kannattaa kuitenkin muistaa, että ennemmin liian vähän pesukertoja, kuin liian monta! Kissa pitää kuitenkin turkistaan huolta luonnostaan, joten varsinkaan kotikissoilla pesulle ei ole todellakaan tarvetta liian usein. Liika peseminen voi kuivattaa kissan ihoa.

Kissaa pestessä tulisi aina valita mahdollisimman luonnollinen, rodunmukainen shampoo esimerkiksi eläintarvikeliikkeestä. Shampoota valitessa kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, jotta löytää kissan yksilölliselle turkille sopivimman: väärä shampoo voi latistaa turkkia ja tehdä jopa pahempaa vahinkoa herkkäihoisimmille kissoille.

Äärimmäisen rasvaiselle turkille voi kokeilla Fairyakin, sillä se poistaa rasvan turkista äärimmäisen tehokkaasti. Muista huuhdella kissan turkki shampoolla pesun jälkeen erityisen huolellisesti, jotta shampoota ei jää kissan turkkiin muhimaan ja haittaamaan turkin ja ihon hyvinvointia. Muistathan, että vettä ei saa joutua missään nimessä kissan korviin.

Kissoille on olemassa myös hoitoainetta turkille. Hoitoaineen tarpeellisuuden saat selville vain kokeilemalla, tarvitseeko kissasi turkki sitä shampoolla pesemisen jälkeen.

Turkin kuivaaminen pesun jälkeen

Jos olet totuttanut kissaa pennusta asti kunnon kuivaamiseen, onnittelut! Voit nopeuttaa turkin kuivumista esimerkiksi hiustenkuivaajalla, mutta vain jos kissa on tottunut tähän käsittelyyn. Käytä hiustenkuivaajaa kuitenkin matalimmalla mahdollisella lämmöllä tai viileällä asetuksella, jotta kissan herkkä iho säästyy liialta kuumuudelta eikä pala.

Jos kissa ei pidä hiustenkuivaajan käytöstä, voit antaa turkin kuivua itsestään. Tällöin on kuitenkin tärkeää pitää huolta siitä, että turkkia harjataan kunnolla kuivumisen ajan.