Maailmassa on olemassa monia rotukissojen rotua, jotka ovat vanhoja ja arvostettuja. Yksi upeimmista ja arvostetuimmista kissaroduista on maaginen norjalainen metsäkissa – tätä rotua ei voi ohittaa katsomatta kahta kertaa! Lue tästä artikkelista 10 faktaa tästä mahtavasta kissarodusta.

1. Norjalainen metsäkissa on suuri ja voimakas

Ihan turhaan norjalaista metsäkissaa ei verrata kissarotuna kissojen viikingeiksi. Nämä kissat, etenkin urokset, ovat suuria ilmestyksiä ja vankkarakenteisia. Pitkä turkki ei tee olemuksesta yhtään vähäisempää. Norjalaisilla metsäkissoilla muutkin piirteet ovat voimakkaita: esimerkiksi silmät ovat suuret ja isoja korvia koristavat pitkät tupsut (kuten ilveksillä)!

2. Ei ihmisen jalostama rotu

Norjalainen metsäkissa kuuluu niihin harvinaisiin kissarotuihin, joka ei ole millään tavalla ihmisen käsialaa. Kissat ovat alun perin kulkeneet kylmään pohjolaan luultavasti viikinkien matkassa, ja ankarien olosuhteiden myötä tästä kissasta onkin muodostunut voimakas ja hyvin säänkestävä kissa pitkine turkkeineen.

3. Norjalainen metsäkissa on erinomainen sisäkissa

Karusta ja kasvattavasta taustastaan huolimatta, norjalainen metsäkissa sopii hyvin myös sisäkissaksi. Ne ovat sosiaalisia ja nauttivat paljon ihmisten, toisten kissojen ja muiden eläinten seurasta. Aktiivisena lajina se kuitenkin kaipaa paljon aktiviteetteja, joten pidä huolta että kissoillasi on paljon kiipeilypaikkoja ja leluja saatavilla!

4. Norjalaiset metsäkissat Suomessa 70-luvulta alkaen

Ensimmäisen kerran Suomessa on rekisteröity norjalainen metsäkissa vuonna 1979, ja vain muutama vuotta myöhemmin ovat tulleet ensimmäiset norjalaisen metsäkissan pentueet. Siitä asti rotu on herättänyt paljon kiinnostusta ja yksilöitä onkin rekisteröity tähän päivään mennessä hieman vajaa kymmenentuhatta kappaletta!

5. Norjalaisen metsäkissan turkin värit

Koska norjalainen metsäkissa on niin sanottu alkuperäisrotu, on sillä myös Suomen Kissaliiton hyväksymän rotumääritelmän mukaan huimat yksitoista sallittua turkin väriä. Näitä värejä ovat ilmiselvien mustan, ruskean ja valkoisen lisäksi esimerkiksi creme, sinikilpikonna, amber ja hopea. Turkkien väreistä on annettu Suomen Kissaliiton sivuilla tarkemmat ohjeet.

6. Norjalaisen metsäkissan turkin kuviot

Jos norjalaisen metsäkissan sallittuja turkin värejä on monta, niin on myös turkin kuvioita. Sallittuja turkin kuvioita on yhteensä viisi, ja ne ovat myös Suomen Kissaliiton hyväksymät. Norjalaisen metsäkissan turkin kuvioita ovat esimerkiksi tabby, agouti, ticked, tiikeri ja täplikäs. Kaikki kuviot ovat upeita norjalaisen metsäkissan pitkän turkin ja vaihtelevien värivaihtoehtojen ansiosta!

7. Norjalaisen metsäkissan virheet kissanäyttelyissä

Kuten arvata saattaa, aivan kaikki ei ole sallittua tämänkään rodun kohdalla, kun kyse on parhaimman yksilön löytämisestä kissanäyttelyissä. Koska tämä rotu on hyvin vaikuttava, lasketaan esimerkiksi seuraavat yksittäiset asiat virheiksi:

  • Kissa on rakenteeltaan liian pieni tai hento
  • Pää ei ole tarpeeksi kolmion muotoinen vaan muistuttaa ympyrää tai neliötä
  • Silmät tai korvat ovat liian pienikokoiset
  • Häntä ei ole tarpeeksi pitkä
  • Jalat eivät ole tarpeeksi pitkät tai rakenteellisesti runsaat
  • Turkki on takkuinen, huonokuntoinen tai toisaalta liian pehmeä (silkkinen)

Muita virheellisiä asioita ovat esimerkiksi virheet värityksessä ja kuvioissa.

8. Norjalainen metsäkissa on pitkäikäinen rotu

Vaikka norjalaisista metsäkissoista sanotaan, että ne ovat hitaita aikuistumaan, niin ovat ne hitaita vanhenemaankin. Keskimäärin norjalainen metsäkissa elää noin 15-vuotiaaksi, mutta vanhemmatkaan yksilöt eivät ole harvinainen näky!

9. Uros eroaa kokonsa puolesta naaraasta reilusti

Norjalaisen metsäkissan urospuoliset rodunedustajat ovat paljon naaraita kookkaampi: kokoero voi suurimmillaan olla jopa puolet! Esimerkiksi painossa uros saattaa painaa jopa kymmenen kiloa, siinä missä naaras noin viisi.

10. Norjalaisen metsäkissan turkki ei ole pitkä!

Yleistä luuloa vastaan norjalaisen metsäkissan turkki ei ole pitkä, vaan virallisesti puolipitkä. Siitä huolimatta hyvin hoidettu turkki on upea ja runsas!

Kaiken kaikkiaan norjalainen metsäkissa on upea rotu, joten ole aktiivisesti yhteydessä oman alueesi kasvattajaan ja tutustu rotuun lisää!