Yksi mahtavimpia hetkiä uuden lemmikin hankkimisessa on hetki, jolloin jo etukäteen rakastettu perheenjäsen saapuu kotiin. Mutta mitä pitää tehdä, jotta kissanpennun kotiutuminen tapahtuu mahdollisimman optimaalisesti? Mitä asioita pitää ottaa huomioon? Kerromme tässä artikkelissa tärkeimmät asiat jotka tulee muistaa, kun kissa muuttaa taloon.

1. Valitse lemmikkisi huolella

Kaikkien lemmikkien valinnassa maltti on valttia. Jotta voit olla niin varma kuin mahdollista siitä, mikä on oikea lemmikkiyksilö sinulle ja/tai perheellesi, ota aikaa kissan valitsemiseen. Mieti esimerkiksi seuraavia asioita: haluatteko maatiais- vai rotukissan? Haluatteko, että kissalla on pitkä turkki vai lyhyt turkki? Jos tulevalla kissalla on pitkä turkki, oletteko varautuneet sen asianmukaiseen, jopa päivittäiseen hoitamiseen? Haluatteko tyttö- vai poikakissan? Tuleeko lemmikille muita lajitovereita?

Kysymyksiä, joihin pitää etukäteen miettiä vastaus, on kymmeniä. Keskustele esimerkiksi rotukasvattajien kanssa eri asioista, niin pääset tekemään helpommin päätöksen siitä, millainen kissa olisi sinun elämäntilanteellesi paras vaihtoehto. Ja muista – älä kiirehdi valinnan kanssa.

2. Maatiais- vai rotukissa?

Monelle innostus kissan hankkimiseen lähtee siitä, kun on nähnyt ja tutustunut johonkin tiettyyn kissaan tai rotuun. Mieti kuitenkin tarkasti, mitä haluat lemmikiltäsi ja mitä pystyt lemmikille tarjoamaan. Esimerkiksi vähän puunausta haluaville sopivampi lemmikki on lyhytkarvainen kissa. Niille, joilla on aikaa ja halua paneutua kissan kokonaisvaltaiseen, jopa päivittäiseen ulkonäön huolehtimiseen, voivat harkita upeita pitkäkarvaisia rotukissoja, kuten norjalaista metsäkissaa.

3. Kissan hinta ja vastuullinen kasvatus

Yksi isoimpia eroja maatiais- ja rotukissan välillä on kuitenkin hinta. Rotukissa voi maksaa jopa tuhansia euroja, siinä missä maatiaiskissan voi saada ilmaiseksikin. Jos olet kuitenkin tutustunut kunnolla kissan omistamisen vastuisiin, ymmärrät sen, että kissan hankintakustannus ei ole ainoa kulu. Kuten aina lemmikkieläinten kohdalla, kissaa pitää ruokkia laadukkaalla ruualla, sille pitää hankkia tarpeeksi virikkeitä, kissalle sopiva mahdollisuus käydä hiekkalaatikolla sopivassa hiekassa ja pitää huolta säännöllisistä rokotuksista ja madotuksista.

Usein kissan hinta kertoo jotain siitä, miten kissaa on pidetty ja ovatko pennut harkittuja. Rekisteröidyillä rotukissoilla pentue on aina tarkasti mietitty ja kasvatettu vastuullisesti. Kannattaa myös tutustua pentutehtailun ominaisuuksiin ja miettiä, haluaako tukea sellaista toimintaa. Pentutehtailija pariuttaa kissoja miettimättä niiden terveyttä tai hyvinvointia ja pentueiden välissä ei ole välttämättä juuri ollenkaan aikaa. Räikeistä tapauksista on aina hyvä ilmoittaa paikalliseen eläinsuojeluun.

Muista, että valitsit sitten rotu- tai maatiaiskissan: älä ota pentua missään nimessä hämärän tai epäilyttävän oloiselta ihmiseltä. Kannattaa myös muistaa miltä terve pentu näyttää: pentu on leikkisä, sen turkki kiiltää ja silmissä ei ole rähmää. Pentu ei saa näyttää nälkiintyneeltä. Myöskin flunssanomaiset oireet, kuten

4. Pennun totuttaminen käsittelyyn

Oli kyseessä sitten pitkä- tai lyhytkarvainen tai maatiais- tai rotukissa, on hyvä että kissaa totutetaan käsittelyyn jo ihan pennusta asti. Kissaa on hyvä tietenkin silittää ja rapsutella, mutta olisi hyvä opettaa kissa myös sietämään esimerkiksi jalkojen ja hännän kosketusta sekä pään alueen kosketusta – tämä helpottaa huomattavasti käyntejä eläinlääkärissä. Kissat arkailevat etenkin suun alueen koskettamista, joten kissan totutus tähän on erittäin viisasta pidemmälle ajatellen.

5. Kodin muokkaaminen kissaystävälliseksi

Jos kodissa ei ole aiemmin ollut lemmikkieläimiä, on koti hyvä tarkastaa tulevan kissan tai kissanpennun varalta. Onko kodissa paljon pentua houkuttelevia, roikkuvia johtoja tai esineitä? Kestävätkö kukkaruukut kaatumatta? Onko kodissa kasveja, jotka saattavat olla epäterveellisiä kissalle? Myös kodin tekstiilit kannattaa suojata kissalta ja varautua siihen, että kissa saattaa raapia esimerkiksi sohvaa tai sänkyä. Kissaa voi myös opettaa pois epätoivotuista tavoista.