Kissoja löytyy Suomesta paljon – ja kissaihmisiä samassa suhteessa. Ainakin yksi kissa löytyy 15%:lla suomalaisista talouksista ja kissoja on Suomessa rohkeimpien arvioiden mukaan jopa puolitoista miljoonaa kissaa. Rotukissojen määrä tästä luvusta on pieni, mutta voimakas. Lue tästä artikkelista, mitkä kissarodut ovat kaikista suosituimpia Suomessa vuodesta toiseen ja millaisia rodut ovat! Listaamme yhdeksän suosituista rotua.

1. Ragdoll

Kautta aikojen suosituin kissarotu Suomessa on ollut Ragdoll. Rotu on sinänsä tuore ilmestys koko maailmassa, sillä ensimmäistä rekisteröityä rotutoimintaa on ollut Yhdysvalloissa vasta 60-luvun lopussa, tarkemmin vuonna 1969. Rodun ehdottomasti tunnetuin piirre ovat siniset silmät, joiden sävy vaihtelee syvästä kirkkaaseen – joka kerta lumoten katsojansa.

2. Maine Coon

Uljas ja upea maine coon on kissarotujen jättiläinen. Maine coon on maailman suurin kissarotu ja urokset voivatkin painaa jopa 11 kiloa. Maine coonit tunnistaa niiden koon lisäksi myös niiden korvien päissä olevien hauskojen tupsujen kautta. Maine Coon on alun perin Yhdysvalloista kotoisin oleva kissarotu. Se on luultavasti sukua norjalaiselle metsäkissalle.

Maine Coon on hyvin vanha kissarotu, ja se onkin säilyttänyt geneettisen muuttumattomuuden jo sataviisikymmentä vuotta.

3. Pyhä birma

Pyhä birma on yksi kauneimpia kissarotuja, tai ainakin niin monet sanovat. Pyhä birma muistuttaa ulkonäöltään paljon maailman suosituinta kissarotua ragdollia, sillä senkin yksi tunnistettavimpia piirteitä ovat upeat, siniset silmät. Myös kasvoissa oleva naamiokuviointi on pyhä birma -rodun ominainen piirre. Pyhä birma on todella suosittu kaupunkikotien kissa, sillä se on rauhallinen ja pitää sisällä elämisestä.

4. Cornish Rex

Cornish Rex on vekkuli rotu, jonka ulkonäkö jaksaa ihastuttaa. Tunnetuimpia piirteitä tämän lyhytkarvaisen kissan ulkonäössä on sen siro rakenne ja lyhyt, kiharainen turkki. Cornish rex -kissoilla on myös usein suuret korvat. Ne ovat luonteeltaan hyvin leikkisiä ja soveltuvat erinomaisesti lapsiperheiden lemmikeiksi energisyytensä vuoksi.

5. Brittiläinen lyhytkarva

Brittiläinen lyhytkarva on suorastaan kissarotujen söpöläinen! Tämä hurmaava brittiläinen on tunnettu erityisesti vankasta ruumiinrakenteestaan, tiiviistä ja pehmeästä turkistaan sekä puhuttelevista silmistään. Kuten monilla muillakin kissaroduilla, aktiivinen kasvattaminen ja jalostaminen on alkanut 60- ja 70-luvuilla.

6. Norjalainen metsäkissa

Norjalainen metsäkissa on pohjoisen luonnon upea aikaansaannos. Tätä kissarotua on verrattu eläinkunnan viikingeiksi, eikä suotta: tämän kissan luonne korreloi suoraan ulkonäköä. Runsas, monissa eri väreissä ja kuvioissa tuleva turkki on häikäisevän upea ilmestys.

Norjalainen metsäkissa kuuluu niihin harvinaisiin kissarotuihin, joiden kehitykseen meillä ei ole ollut osaa eikä arpaa. Kissat ovat alun perin kulkeneet kylmään pohjolaan luultavasti esi-isä -matkaajien matkassa, ja kasvattavien sääolosuhteiden myötä tästä kissasta onkin muodostunut voimakas ja hyvin säänkestävä kissa pitkine turkkeineen. Sen takia niitä pidetään yhtenä alkuperäisrotuna.

7. Siperiankissa

Kuten listassa aiemmalla sijalla oleva norjalainen metsäkissa, on myös siperiankissa oletettavasti täysin luonnon muovaama kissarotu. Siperian alueen jäätävien talvien vuoksi kissalta on vaadittu kestävyyttä, lämmintä turkkia ja kovaa luonnetta. Siperiankissaa pidetään kissana, jolle pitkä karva ensimmäisenä kehittyi.

8. Burma

Hauska burma on ensimmäinen rotu, jonka ihminen on halunnut ja alkanut kehittää. Rotu on hyväksytty vuonna 1936 virallisena rotuna.

Burma on ulkonäöltään kaunis. Sillä on satiininen ja pehmeä, lyhyt turkki sekä jänteikäs, keskikokoinen vartalo. Se on kissana äärimmäisen seurallinen ja kiintyy omistajiinsa lujasti – siksi se sopii mainiosti lapsiperheisiin.

9. Siamilainen

Siamilainen kissa on hyvin tunnistettava kissarotu. Rotu on kotoisin maailman itäisestä osasta. Siamilaisia on pidetty lemmikkinä ja jopa kotivahteina monia satoja vuosia. Kissanäyttelyissä sitä on tavattu jo 1800-luvulla. 1900-luvun puolella rodusta on jalostettu kaksi linjaa: perinteinen siamilainen ja moderni, isokorvainen ja äärimmäisen siro siamilainen. Siamilaiset kissa tiedetään myös keskustelevasta äänekkyydestään.