Oletko koskaan nähnyt satoja kissoja kerääntyneenä samaan paikkaan, parhaimmassa mahdollisessa esittelykunnossa? Sitten olet luultavasti käynyt kissanäyttelyssä. Kissanäyttelyn ideana on arvioida erirotuisia kissoja siitä, miten hyvin ne sopivat rotumääritelmään ja miten ne vertautuvat toisiin samanrotuisiin kissoihin. Kissanäyttelyissä voit myös vierailijana tutustua erilaisiin rotuihin helposti ja nähdä reaalimaailmassa lempirotusi yksilöitä! Lue tästä artikkelista vinkit siihen, mitä kissanäyttelyissä tapahtuu ja miten niihin osallistumisesta tulee sinulle ja kissallesi mahdollisimman miellyttävä kokemus!

Kissanäyttelyyn valmistautuminen

Kissanäyttelyyn valmistautuminen ei tapahdu päivässä. Ensinnäkin sinun tulee löytää itsellesi sopiva näyttely, mihin pääset osallistumaan – kaikki Suomessa järjestettävät viralliset kissanäyttelyt löydät Suomen Kissaliiton nettisivuilta. Näyttelyitä järjestetään vuosittain lukumääräisesti paljon, ja tämän lisäksi saatetaan järjestää paikallisia epävirallisia näyttelyitä, joissa kissaa voi totuttaa näyttelyihin ilman, että tulee ensimmäisenä pitkä ajomatka näyttelyyn. Tällaisia näyttelyitä kutsutaan esittelynäyttelyiksi. Mitä positiivisempia kokemuksia kissa saa alusta alkaen, sen paremmin se suhtautuu näyttelyrutiineihin!

Muista myös, että osallistuakseen monen kissan kanssa samaan tapahtumaan, tulee kissallasi olla rokotukset ajan tasalla, oikeanmukaisesti laitettuna. Kaksi viikkoa, tarkemmin viisitoista päivää, on aika jonka sisällä rokotteen tehosteen tulee olla annettuna kissalle. Aikuisilla kissoilla (yli 10 kuukautisilla) tulee olla myös mikrosiru. Ennen näyttelyyn osallistumista kannattaa tutustua Suomen Kissaliiton sivuilta näyttelysääntöihin ja keskustella muiden osallistujien kanssa siitä, millaisia vinkkejä he antavat ensikertalaisille.

Kissan valmisteleminen näyttelyyn

Näyttelyssä päätähti on tietenkin osallistuva kissa. Miten sitten pystyy huolehtimaan siitä, että kissalla on kaikki hyvin ja kaikki tärkeät tekijät kunnossa niin, että se voittaisi oman luokkansa? Tietenkin ensimmäisenä asiana on hoitaa jatkuvasti kissasi turkkia ja ulkonäköä niin, että se on parhaassa mahdollisessa kunnossa. Muistathan tehdä tämän kuitenkin kissan hyvinvointi edellä.

Voit esimerkiksi pestä kissan turkin ennen näyttelyä ja hoitaa sitä erilaisilla turkinhoitoon tarkoitetuilla aineilla. Kissan kynnet tulee myös leikata lyhyemmiksi ja olisi hyvä putsata hellävaraisesti kissan silmät ja korvat ja huolehtia siitä, että silmissä ei ole näyttelypäivänä esimerkiksi rähmää. Kissaa kannattaa myös harjata paljon ja trimmata oikeista kohdista. Varsinkin pitkäkarvaisten kissojen turkista kannattaa pitää erityisen hyvää huolta, jos haluaa niiden menestyvän näyttelyissä – onhan pitkä ja paksu turkki näyttävä elementti näillä roduilla!

Kissalle kannattaa myös varata erilaista varustusta mukaan näyttelypäivää varten. Ota mukaan esimerkiksi isohko näyttelyhäkki, jossa kissa majailee silloin, kun ei ole arvosteltavana tuomarien luona. Kissalla tulee olla mukana myös vettä ja ruokaa sekä hiekkalaatikko, jossa se voi käydä tarpeillaan. Monet lemmikkitarvikeliikkeet myyvät erityisesti näyttelyihin tarkoitettuja kissatarvikkeita, joten voit olla lähimpään liikkeeseesi yhteydessä jos kaipaat apua tarvikkeiden löytämisessä.

Mukaan kannattaa ottaa myös tarvittaessa kaverikissa, jotta mukana on kissalle tuttu lajitoveri. Muistathan myös sen, että voit ilmoittaa useamman eri rotuisenkin kissan samalle näyttelypäivälle!

Näyttelyiden kustannukset

Täysin ilmaista kissanäyttelyihin osallistuminen ei ole. Suoraan näyttelyyn kuuluvia maksuja ovat esimerkiksi ilmoittautumismaksu. Pelkiltä vierailijoiltakin saatetaan periä pientä osallistumismaksua. Erilaisilla maksuilla katetaan esimerkiksi tilavuokraa, tuomarikustannuksia, palkintoja, siivouksia ja paljon muita näyttelyn järjestämiseen kuuluvia kuluja.

Epäsuorasti näyttelyistä tulee kuluja kissan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimisesta. Esimerkiksi laadukas, juuri kissayksilölle optimoitu ravinto saattaa olla hintavaa. Kissaa pitää puunata ja ostaa mahdollisesti erilaisia pesu- ja hoitoaineita turkille. Tämän lisäksi tulee käytännön kustannuksia itse näyttelypäiville: näyttelyyn pitää toisinaan kulkea pitkiäkin matkoja, kissa tarvitsee matkoille varusteita ja niin edelleen. Myös eläinlääkärikustannukset voivat kasvattaa kuluja paljon.

Vaikka rotukissatoiminta Suomessa ei ole yhtä suosittua kuin vaikka rotukoiratoiminta, on näyttelyihin silti tunkua. Kannattaa varata oma paikka siis ajoissa!