Toisinaan ihmisille tulee innovatiivisia, hullujakin ajatuksia ja ideoita. Niin kävi myös bengalin kohdalla. Yliopistossa työskentelevä tutkija risteytti villejä, pääosin sademetsässä eläviä leopardikissoja tavallisten kotikissojen kanssa ja näin syntyi bengali-niminen, ainutlaatuinen kissarotu. Lue tästä artikkelista kymmenen faktaa tästä eksoottisesta ja hurmaavasta rodusta!

1. Ainutlaatuinen rotuluokittelu F1-luokituksesta alkaen

F1:llä ei suinkaan tarkoiteta formuloita, kun puhutaan bengaleista. Jotta luokituksen F1 ymmärtää, täytyy tutustua hieman bengalien historiaan ja siihen, miten rotu sai alkunsa.

Alunperin tavalliseen kotikissan sekoitettiin villin leopardikissan, tarkemmin Aasian leopardikissan geenejä, ja näin saatiin ensimmäiset bengali-rodun pennut. Tätä ensimmäistä bengalisukupolvea kutsutaan F1-sukupolveksi. Tästä eteenpäin jalostustyötä jatkettiin aina vain enemmän tavallisilla kotikissoilla, ja uutta sukupolvea kutsutaankin kotikissageenin prosenttimäärän mukaan F1-, F2- tai F3-sukupolveksi ja niin edelleen. Kissanäyttelyissä bengaliksi hyväksytään F4- ja F5-sukupolven edustajia.

2. Bengalin jalostuksessa on käytetty monia eri kissarotuja

Jotta bengalista on saatu oma, erikoinen ja ainutlaatuinen itsensä, sen jalostamiseen on käytetty monia eri kissoja. Koska bengali on tunnettu jäntevästä, mutta samalla sirosta ruumiistaan, on mukaan tarvittu erilaisia kissoja.

Villien leopardikissojen lisäksi bengalin jalostukseen on käytetty esimerkiksi roduttomia maatiaiskissoja ja rotukissoista esimerkiksi siamilaisia ja mauta. Aikoinaan jalostuksessa on käytetty myös burmankissaa, mikä on luonut bengaleille upean vaalean värivaihtoehdon.

3. Bengalin turkki on ainoa laatuaan

Bengalin tunnistettavin piirre on kaunis leopardikuvio turkissa. Turkkiin ja sen historiaan liittyy kuitenkin paljon muutakin, kuin ensisilmäyksellä voisi arvatakaan.

Bengalin turkki on lyhytkarvainen. Leopardikuviota bengaleilla voi havaita kahdessa erilaisessa kuviomuodossa: mystisessä marmorikuosissa sekä perinteisessä täplikkäässä kuosissa. Yksi erittäin haluttu kuosi bengalin turkissa on niin sanottu ruusu: tässä kuviossa väri on keskeltä vaaleampi ja reunoilta tumma. Tämä kuosi turkissa on erityisen haluttu siksi, että sitä esiintyy vain villieläimillä luonnossa ja näin ollen monta sataa vuotta kehittyneillä tavallisilla kissoilla tätä kuosia ei esiinny geeneissä.

Upeiden kuosien lisäksi bengalin turkissa piilee yksi, tosin hyvin näkyvä salaisuus lisää. Pehmeä turkki näyttää osalla yksilöistä sellaiselta, että siihen olisi sipaistu aavistuksen verran kultaa. Tätä hienoista, vain bengaleille ominaista turkin kimallusta kutsutaankin “glitter” -nimityksellä. Tämä häikäisevä turkin ominaisuus on usein se, mikä kiinnittää huomiota tarkasteltaessa bengalia kokonaisuutena.

4. Bengali on todella sporttinen rotu

Ulkonäöstähän sen jo huomaa: bengali on rotuna aktiivinen ja sporttinen. Varsinkin bengalin urospuoliset edustajat ovat lihaksikkaita ja jänteviä – bengaliuros voikin painaa jopa kymmenen kiloa! Atleettisuudestaan huolimatta bengalit ovat ketteriä ja siroja kissoja. Bengalilla muotojen tulisi olla selkeästi esillä ja vartalon olla malliltaan pitkä. Myös jalat ovat kohtuullisen pitkät ja takaa pidemmät kuin edestä. Myös bengalin hännän tulisi olla ohut ja pitkähkö.

5. Bengaleilla on Suomessa oma rotuyhdistys

Suomessa bengaleiden suosio jatkaa kasvamistaan. Suomessa toimiikin bengaleiden oma rotuyhdistys, Bengalikissayhdistys ry. Rotuyhdistyksen tehtävänä on jakaa tietoa bengaleista, auttaa ymmärtämään bengaleita rotuna, välittää kiinnostuneille tietoa tulevista pentueista ja vapaista aikuisista kissoista. Rotuyhdistys välittää myös tietoa ajankohtaisista tapahtumista liittyen rotutoimintaan ja tietoa tulevista näyttelyistä. Bengalikissayhdistys ry:n jäseneksi pääsee anomalla jäsenyyttä esimerkiksi nettisivujen kautta. Yhdistys on tarkoitettu kaikille bengaleiden omistajille tai henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita rodusta muuten.

6. Bengalit eivät ole vain ruskeasävyisiä

Vaikka geneerisestä bengali-rodun edustajasta tulee mieleen viidakkojen leopardi, on rodun ulkonäössä vielä yksi yllätys. Bengalin värityksestä löytyy ruskean lisäksi myös vaalea sävy, jota kutsutaan lumiväriksi. Esimerkkinä sävyistä vaalein lumiväri on kutsumanimeltään himalajanaamio. Näillä vaaleilla bengalikissoilla voi olla kauniit siniset silmät. Lumivärit ovat todella harvinaisia, mutta sitäkin kauniimpia!